sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

tisdag 19 juni 2012

Lite om OS i London 2012

OS i London närmar sig. En folkfest för alla idrottsintresserade?

 I de antika olympiska spelen, det första ägde rum 776 f.kr. var kvinnor inte tillåtna. När det första "moderna" OS ägde rum 1896 var kvinnor heller inte med i leken, deras deltagande skulle vara "impractical, uninteresting, unaesthetic, and incorrect.". Över tvåtusenfemhundra år efter starten, år 1900, deltog den första kvinnan. Men fortfarande idag, över hundra år efter det, är det inte givet att kvinnor ens får tävla i samma grenar som män får.

År 2000 tilläts kvinnor för första gången tävla i tyngdlyftning under OS, och i år, 2012, är det första gången som tjejer får ställa upp i boxning. I brottning får de kvinnliga deltagarna nöja sig med fyra viktklasser, och därmed medaljchanser, medan männen har över tre gånger så många - totalt 14 stycken. Samtidigt fortsätter den olympiska organisationen vara mansdominerad. I IOC, International Olympic Commitee, är till exempel bara 15 av 135 medlemmar kvinnor.

OS i London 2012 är positivt nog det första där mängden kvinnliga idrottare förväntas bli lika stor som mängden manliga. 2008 utgjorde kvinnorna 42%, vilket annars varit mest hittills men fortfarande finns länder som av kulturella och/eller religiösa skäl över huvud taget inte tillåter sina kvinnliga medborgare att delta.


Därmed inte sagt att britterna själva briljerar med sin jämställda sport. nya rapporter visar att värdlandet själva har en hel del att jobba med då endast 0,5 % av pengarna som går till idrottssponsring i landet går till kvinnor eller kvinnors idrottande. Inte ens en procent. Inte helt orimligt förmodligen bland annat en följd av att endast 2 % av brittisk mainstreammedia rapporterar om kvinnlig idrott. På brittiska BBC:s lista över nominerade till "Sports Personality of the Year" år 2011 var INGEN kvinna och sedan 2001 har endast tre kvinnor vunnit titeln.

Låt oss hoppas att London-OS blir ett tillfälle att visa på förmåga att gå åt rätt håll.

1 kommentar:

  1. Konstigt att kvinnor inte får hålla på med vilka sporter de vill. Om de nu vill puckla på varandra borde det ju vara lika ok som att män gör det...

    Ang. viktklasserna i brottning kan det hela bero på antalet utövare. Dvs att det är ganska meningslöst att ha en viktklass med bara några få stycken i. Det är väl bättre att ha 4 så att sporten etablerar sig på OS och sen kan man ju utöka när deltagarna blir fler. Dock tror jag aldrig det kommer att bli lika många viktklasser för båda könen. Gällande medaljchanserna så är de ju inte färre då man faktiskt bara kan tävla i en viktklass, så där har alla lika många medaljchanser. En.

    SvaraRadera