"Vinstsummorna är fördelade utifrån antal utövare/åkare.
Största delen av vinstpengarna kommer från privatpersoner och inte från startavgifter. Motivet med tävlingen är att marknadsföra cykelgrenarna för almenheten samt att alla åkare skall ha en roligt upplevelse i Göteborg.Vi skulle vara gladast av alla om de fanns fler damer i tävlingarna"
De svarar alltså tråkigt nog egentligen inte någonting alls, och talar dessutom inte sanning. Vinstsummorna kan nämligen omöjligen vara fördelade efter antalet tävlande, då summorna var satta på förhand, innan tävlande anmält sig. Snarare är det så att storleken på prissummorna kommer locka (eller inte locka) olika antal startande till de olika klasserna.
En av arrangemangets samarbetspartners är Göteborgs Stad, som man tycker borde arbeta efter någon form utav jämställdhetspolicy, men de är måttligt intresserade av den här uppenbara snedfördelningen och har heller inte bemödat sig med att kontrollera att de lämnar korrekta uppgifter. Såhär svarar Anniela Forsell, Sport Event Manager hos Göteborgs Kommun:
"Göteborg & Co är inte arrangör av Adrenaline City Cup, men det stämmer att vi är en utav deras samarbetspartners.
Arrangören har fördelat prispengarna utifrån antalet tävlande i respektive klass.
För mer information hänvisar vi till arrangören. "
En annan samarbetspartner till eventet är Göteborgsposten, vars chefredaktör Jonathan Falck inte gått att nå för kommentar kring hur de ser på att stötta ett arrangemang med den typen av sexistisk syn på manligt och kvinnligt idrottande.
Inte heller arrangerande klubben CF Fricyklisterna verkar vilja kommentera eller motivera sitt beslut.
Jag tycker Kristin Svenson kommenterar bra på Adrenaline City Cup's facebooksida, och hon skriver såhär:
"Då har jag några följdfrågor/kommentarer:
1. Att det finns fler manliga än kvinnliga downhillcyklister är det nog ingen som säger emot, men tyvärr cementerar ni som arrangörer detta faktum genom att på förhand - dvs innan anmälningstiden gått ut - besluta om en fjärdedel lägre priser till kvinnorna. Incitamentet för långväga tjejer att åka till er tävling är därmed lika med noll, och så fortsätter den tråkiga spiralen med lågt kvinnligt deltagande.
2. Har dessa privatpersoner öronmärkt prispengar till herrklassen? Om så inte är fallet har ju ni möjlighet att påverka antalet startande damer genom att locka dem till er tävling med bra prispengar.
3. Motivet till tävlingen tycker jag är jättebra! Dock signalerar fördelningen av prispengarna att detta är en sport där mäns prestationer värderas högre än kvinnors och det tycker jag är synd. En väldigt bra PR hade varit att få duktiga tjejer till Göteborg som kan visa för allmänheten att "extremcykling" inte bara är en stereotypt manlig sport, vilket jag tror är precis vad många oinsatta förväntar sig."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar