sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

torsdag 26 juli 2012

Cykelvasan misslyckas kapitalt

Att kvinnor generellt måste vara mycket bättre och prestera och leverera mer än män för att få motsvarande uppskattning/respekt/lön/osv är ju ett välbelagt faktum såväl i skolor som arbetsliv. Några som verkligen visar det här svart på vitt på ett obehagligt tydligt sätt är vasaloppsorganisationen och dess mountainbiketävling Cykelvasan.

Vasaloppets cykellopp är Sveriges största mountainbikelopp. Tyvärr med Sveriges minsta damklass. Detta beror inte på att färre kvinnliga cyklister vill köra just den tävlingen, tvärtom har det varit årets stora mål för många, utan på att de seedar damklassen betydligt hårdare än herrklassen.

För att begränsa tävlingsklassens storlek har Cykelvasan ett seedningssystem där endast de med en tid av segrartiden + 30% tillåts starta i tävlingsklass. Så långt allt fine & dandy, att man begränsar är förståeligt. Det upprörande är att damcyklisterna seedas mot herrsegrarens tid, dvs, inte på damsegrarinnans tid inom den klass de faktiskt ska tävla i. Detta medför förstås, då män och kvinnor har olika fysiska förutsättningar, att majoriteten av damcyklisterna inte kvalar in i sin klass, och bland annat faller i princip alla veterandamer bort. Resultatet har blivit att i förhållande till de drygt 600 stycken herrarna i tävlingsklassen är endast 23 damer. Resterande kvinnliga cyklister, som i vanliga fall kör tävlingsklass och som om de fått seedas mot andra damer skulla ha platsat i tävlingsklass även här, tvångsplaceras i motionsloppet och förvägras helt deltagande i tävlingen. Detta innefattar bland annat tjejer med pallplatser på övriga mountainbikelopp under året.

Givetvis är det här helt befängt. Sen när kvalar man på en klass man inte tävlar i? Kvalar längdhopparna på damsidan på herrarnas längder på hopp? Kvalar tyngdlyftartjejerna på herrarnas vikter? Om man ska kvala in i tävlingen på tiderna från en annan klass än den man tävlar i hade det varit precis lika rimligt att låta herrarna kvala på damsegrarinnans tid, och helt enkelt förvägra de som var snabbare än så ett deltagande i tävlingen. Det hade också gynnat ett jämnare startfält.

Vasaloppet motiverar sitt agerande såhär:

"I damklassen har vi på så sätt kommit fram till en typ ”elitklass” inom tävlingsklassen"

Det märkliga är ju varför damklassen ska vara en betydligt hårdare sållad klass än herrarnas. Varför ska damerna vara en "elitklass" inom tävlingsklassen, när herrklassen får bestå av allsköns motionärer? På vilka grunder är det rimligt att damerna ska behöva vara högpresterande för att ens få en chans att deltaga när detsamma inte gäller för herrklassen?

(Jag vill understryka att jag inte tycker att långsammare damcyklister ska seedas upp i en annan startfålla tillsammans med snabbare killar. Alla tjänar på att man startar med folk som är lika snabba som en själv. Däremot tycker jag att det är en självklarhet att villkoren för att få tävla är jämlika och rättvisa oavsett kön.)

26 kommentarer:

 1. Det låter ju faktiskt helt sjukt..

  SvaraRadera
 2. Väl skrivet. Jag visste inte att det var så, det borde vara en självklarhet att damer seedas mot damer, och därmed fler deltaga i tävlingsklass.

  SvaraRadera
 3. Kan hålla med dig gällande cykelloppet.

  Mer intresserad om du kan komma med lite fakta som backar upp detta påstående, tex den med skolan?

  "Att kvinnor generellt måste vara mycket bättre och prestera och leverera mer än män för att få motsvarande uppskattning/respekt/lön/osv är ju ett välbelagt faktum såväl i skolor som arbetsliv"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev det så jobbigt att du var tvungen att radera vår diskussion?

   Som sagt, priceless.

   Radera
  2. nej, men då jag fick bekräftat att du läst mina svar så fanns det ingen anledning att behålla en privat diskussion bland kommentarerna.

   vill du fortsätta är du varmt välkommen att maila mig.

   Radera
  3. Dra den om rödluvan oxå.....

   Radera
  4. Lisa: Sluta argumentera med Homerun, det är en troll som bara är ute efter att att provocera. http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll

   Radera
  5. Censuren fortsätter......

   DDR-style.

   Radera
 4. Vansinnigt, vad är killarna rädda för? Att bli omcyklade i motionsklasserna?

  Vad gäller genusvetenskap/teori så har du oxå rätt men det är synd att öppna med det texten, sakfrågan i sig talar ju sitt tydliga språk. För övrigt så baseras de osedda kvinnliga prestationerna i att de oftast måste motivera sina beslut även om de rör sig inom kvinnan i frågas befattning, det sker ytterst sällan med män. När män med makt utövar den inom sin befogenhet ifrågasätts och avkrävs inte förklaringar för maktutövandet, motsatt förhållande gäller kvinnor. Det färgar dels miljön runt kvinnliga beslutsfattare, dels kvinnliga beslutsfattare i sig. Väldigt kontraproduktivt om du frågar mig.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. En titt i startlistan visar att det är 599 herrar som kvalat in till tävlingsklassen och 23 damer som kvalat in till tävlingsklassen.

  SvaraRadera
 7. +1 på Atlas kommentar.

  Jag kände inte till att CykelVasan gjorde så här.
  Är det samma metod man användder på de övriga Vasaloppens tävlingsklasser.
  /Jerry

  SvaraRadera
 8. En annan grej jag filosoferar över:

  I tävlingsklass måste man åka på MTB. I motionsklass får man åka på annat, tex en cross. Man kanske skulle låna en cross eftersom man kan köra lite snabbare på sådan och Cykelvasan är oteknisk och lättcyklad. Cross + dag med kanonben kanske skulle räcka för att seeda in sig till tävlingsklass nästa år...men hur skulle det se ut egentligen! Helknäppt detta!

  SvaraRadera
 9. Helrubbat. Det här är bara fel, rätt upp och ner.

  SvaraRadera
 10. Vidrigt! Jag blir så förbannad! Misstänker dessutom att prispengarna i damklass ligger på knappt halva summan av herrarnas. Det är inte heller direkt ovanligt inom cykelsporten! Nä ta klivet över till triathlon. Mycket trevligare och roligare OCH jämlikt!

  Tidigare Cykeltina, numera allt oftare Tritina

  SvaraRadera
 11. Cykelförbundet har policyn att prissumman skall vara samma oavsett kön.

  SvaraRadera
 12. Det här var det dummaste jag har hört. Hur sjutton har de tänkt egentligen?

  SvaraRadera
 13. Fruktansvärt.... Kan inte kallas sportsligt.

  SvaraRadera
 14. Prispengar SKA vara samma för damer och herrar. Men SCF årsmöte stoppade Dalarnas förslag om lika belopp. Regeln är lika "baserat på antal startande i resp tävlingsklass'. Enskild arrangör får välja dock att ger mer till damet tror jag.

  SvaraRadera
 15. Det är ju bara att välja att inte åka den tävlingen då damer om ni känner er så felbehandlade. Själv har jag försökt att kvala in till vårruset i flera år men det går inte för att jag har fel kön. Känn på den! snacka om tävling med diskriminering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är rätt eller bra att det finns lopp för enbart damer eller inte är en separat och inte helt ointressant fråga som jag tycker du kan avhandla på din blogg (Lasses blogg?!). Att du försöker ta upp det inom denna ganska konkreta diskussion angående CV är inget annat än löjligt. Du är kanske en av dom som tycker det är rätt och riktigt att försöka skjuta ner (exempelvis) en debatt om våld mot kvinnor genom att säga t ex: "men vänta nu, det förekommer att män blir slagna eller våldtagna av kvinnor, alltså kan vi inte diskutera mäns våld mot kvinnor utan får nöja oss med att konstatera att man inte ska vara dumma mot varandra, rent generellt". Vad tycker du om CV, allt beaktat, är det en bra och jämställd lösning dom valt? Är jämställdhet att eftersträva överhuvudtaget?

   /J

   Radera
 16. Usch! Ska man bojkotta dessa tävlingar? Hoppas som Tina skrev om att det är jämlikare inom triathlon då det är det man ska satsa på känns det som.

  SvaraRadera
 17. Alltså Vasaloppsorganisationen har en del att jobba på. Det där är ju så skadat att det finns ju inte.

  Fast å andra sidan väntar jag på svar på en fråga jag ställde 2010. De har lovat att återkomma...

  Men nu när klubbar/arrangörer sett att det finns ett MTB-intresse så kanske det snart finns lämpliga alternativ istället.

  /Freddo

  SvaraRadera
 18. Dom har ju inte direkt bättrat sig om man säger så:
  http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/nyheter_o_reportage/senaste_nytt/nyhet_favoritseger_i_vasastafetten_2012_120818.html
  Skillnaden i reportage mellan Herr, Dam och Mixedklasserna är ganska talande.
  Dessutom missade speakern helt att uppmärksamma damsegrarnas målgång.
  /Thomas J

  SvaraRadera