sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

tisdag 17 juli 2012

Gullig tjej, men även lite duktig.




Gabrielle Douglas är ett av USAs största medaljhopp inför stundande OS. Inför detta har Svenska Dagbladet gjort en intervju med den blott sextonåriga supertalangen. Som alla vet är inledning och avslutning av en text de viktigaste delarna, så förutom det i sammanhanget i sig irrelevanta i vilka djur guldkandidaten tycker är gulliga eller hur tilltalande utseende hon har är det även därför talande att SvD lagt upp sin artikel på följande vis.

De inleder med följande stycke:

"Sällan eller aldrig har en gymnast flugit så högt och så lätt genom luften som 16-åringen från Des Moines, Iowa, i USA. Smeknamnet ”Den flygande ekorren” passar perfekt:
–Jag älskar ekorrar, säger Gabrielle Douglas. Jag blir glad när jag ser en ekorre. De är så äventyrliga av sig… "

Därefter nämns ett OS-guld i förbifarten, men redan i nästa stycke är fokus tillbaka på det relevanta:

" Hon är mycket graciös under tävlingarna och utför allt mycket lätt och till synes utan ansträngning. Smeknamnet ”Den flygande ekorren” passar väldigt bra."

"Vinner Gabrielle Douglas, eller bara tar medalj, lär publiken i North Greenwich Arena i London också bjudas på ett litet extranummer: ”The Dougie”, en segerdans som den blott 151 cm långa och 43 kilo tunga Douglas brukar framföra för att fira en framgång."

Häremellan en infantil story om hur hon började med gymnastiken och hur "sprudlande glad" hon är över det. Slutligen avrundas artikeln med följande:

" 'Hon har ett utseende som en omslagsflicka, en personlighet som går rakt genom tv-rutan och ett smeknamn som man inte glömmer i första taget. Douglas har allt det som krävs för att bli den nästa Mary Lou eller Shawn', skriver AP.
Ett omdöme så gott som något."

Ursäkta franskan, Janne Bengtsson på SvD, men det är inte ett omdöme "så gott som något", när det är en artikel som ska skildra en idrottare i världsklass. Och är verkligen utseende, charmighet och ett klämmigt smeknamn det som krävs för att bli nästa idrottsliga storstjärna? Jag har länge trott att det är den faktiska prestationen som väger tungt när det kommer till det, men vad vet jag.

Peppar nu i alla fall oerhört på den artikel jag utgår ifrån att vi kan förvänta oss från SvDs sportredaktion vilken dag som helst, där Usain Bolt pratar om hur glad han blir när han ser en gullig kattunge, de är ju så busiga!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar