sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

måndag 28 maj 2012

Wendes 2-dagars II

Ni kommer väl ihåg det här jag skrev om Wendes 2-dagars för inte så länge sedan, angående den oerhört skeva prispengafördelningen mellan herr- och damelit?

Idag har en av damjuniorerna, Alice från trampen, skrivit ett blogginlägg som visar att det inte bara var i elitleden det brast. Bland annat fick tydligen herrjuniorerna dubbelt så mycket i pris som damjuniorerna, trots att damerna var 4 gånger fler(!). Hon skriver bland annat:

"Wendes 2-dagars 2012 Är en skittävling. Eller arrangemanget är en skittävling. Vill CK C4 bara ha eliten där så får de väl göra det till en elittävling. Men om de nu ska envisas med ge inbjudan för alla klasser så får de ju ta och behandla övriga startande, alltså även vi som inte är herrelit (ytterligare förklarande; inte med i CK C4as proffsiga herrelitlag), med lite respekt? Några fina exempel: Inte tvingas stanna till halv åtta för prisutdelning (dvs. tills herreliten gått imål) när man själv gick i mål kl 2."

samt:

"vad säger ni om att den som vinner D-Jun klassen på tempo etappen bara får hälften av prissumman som H-jun vinnaren fick? Detta trotts att man tävlat på precis lika lång sträcka, och att antalet anmälda till start i D-Jun klassen var mer än dubbelt så många om de i H-Jun klassen. (Och sen att de va 4 gånger fler till start i D-Jun än H-Jun är värt att tillägga.)"

och även:

"Inte för att det här med prispengarna rörde mig personligen så mycket (utom att jag också känner mig kränkt när jag får höra om hur förhållandena ser ut) i helgen."

Det känns hemskt oklart vad som var tanken bakom det här när CkC4 tog beslut kring sin tävling. Att redan i juniorleden sätta en standard där tjejerna ska veta att det inte är någon idé att de 1. inbillar sig att deras prestationer är lika mycket värda, 2. satsar på sin idrott, för det är sådär det kommer se ut oavsett hur bra de blir i sina karriärer?

Hur lyckat känns det som arrangör att de deltagande känner sig kränkta, förbisedda och respektlöst behandlade på grund av sådana uppenbart medvetna snedfördelningar? Alltså jag blir så matt, det är ingen slump det handlar om här. Är det inte dessutom i ungdomsleden som man borde vara ÄNNU mer noggrann med sånt här (man borde givetvis vara i alla led, men om man nu ska rangordna), för att få lite tjejer kvar i sporten? Är det superkonstigt att det är tunnsått i damklasserna på elitnivå när det där är de signaler som sänds ut redan bland juniorerna?

Givetvis är inte Wendes den enda tävlingen eller CkC4 den enda arrangör som brister här, vilket får mig att undra hur förbundet egentligen förhåller sig till de här frågorna. Vet någon någonting om SCF:s jämställdhetsplan? Finns det en sådan? Om inte, varför? Vem är ansvarig för det inom SCF?
Jag vill verkligen veta, det skulle göra mig så fruktansvärt ledsen om det visade sig att det här är något som inte ens är uppe för diskussion på förbundsnivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar