sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

söndag 2 februari 2014

Framgångsrecept!

För idrottare är det ju såklart viktigt att få i sig allt man behöver för att kunna prestera. En del tycker att kosttillskott är ett bra sätt att komplettera sin mat med. Jag tycker det kanske inte, men det är en helt annan fråga som kanske inte behöver ta utrymme här (dock kan jag ju ge en ledtråd - när tillskottsshoparna behöver ha en produktkategori där de samlar de tillskott som är godkända vid dopingtester för tävlande, så kan man ju spekulera i vad som finns i de produkter som ligger i de övriga kategorierna...).

Istället kan vi ju titta på hur kosttillskott för tränande individer kan se ut? Advant Active marknadsför sig som "elitens kosttillskott" som nu gjorts tillgängliga för allmänheten. Det finns en för kvinnor och en för män, men att döma av innehållsförteckningen innehåller de precis samma saker. Ändå väljer de att ha två olika förpackningar, så man kan anta att de tänker sig att kvinnor som sportar ska identifiera sig mer med en kvinnlig(?) förpackning, och tvärtom. Men hur ser en kvinnlig respektive manlig atlet ut då? Vad är det man ska identifiera sig med när man plockar "elitens kosttillskott" där i butikshyllan? Vad är SINNEBILDEN av en elitidrottares kropp, utstrålning, fysik?

Uppenbarligen detta:


Klassisk bild av kvinnlig elitidrott! EXAKT sådär ser Charlotte Kalla ut när hon snorar sig i mål i sprinten. EXAKT sådär såg det ut när Lisa Nordén tog OS-silver. Och så vidare.

Jag kom ju igång efter det här, och googlade lite tillskott. På ett av de större svenska tillskottsbutikerna online finns det till och med en särskild underkategori för "tillskott för tjejer" som enligt dem själva riktar sig till "kvinnliga atleter". Där är 27% måltidsersättningar eller fettförbrännare av mer eller mindre tveksam sort. Såhär kan det till exempel se ut när man vill vara en kvinnlig atlet, alla citat och bilder såklart autentiska och från deras egen marknadsföring:


"FitMiss Delight, speciellt framtaget för kvinnan som söker viktnedgång och slimmad fysik. Äntligen presenterar nu Fitmiss ett tillskott som är skräddarsytt och noga framtaget för att passa den aktiva idrottskvinnan perfekt!"
"FitMiss Delight - Det självklara valet för idrottskvinnan med koll!"
Titta, där står en aktiv idrottskvinna med koll och är aktiv i sin idrott! Perfekt! Jag relaterar direkt!



"Muskler istället för fett
Omforma även de mest problematiska områdena på din kropp! Genom hårt arbete från BioTech's näringsforskare, har Active Fat Burner utvecklats för att förändra din ämnesomsättning, vilket gör den snabbare och effektivare. Istället för att lagra fett, kommer du att utveckla tonade muskler."
Ah, det ständiga problemet för aktiva idrottskvinnor, att komma åt de där tonade musklerna. INGET tar guldmedaljer så som en tonad fysik (och en glittrig bikini?)!


"Fit & smart" marknadsför Charlotte Perelli sin kosttillskottslinje med. Grundstommen är en sk VLCD, dvs ett dagsintag av max 800 kalorier. Som alla vet finns det INGET som gör en idrottande kvinna så smart och fit som just att ligga på svältgränsen, det är ju ett känt träningstips bland alla våra olympier!





Alla dessa produkter är alltså hittade på kända stora svenska webbshoppar som riktar sig till hårt tränande individer. Givetvis är det hårt manligt riktade utbudet också tveksamt på många sätt, och jag uppmuntrar kanske inte den kultur dom omger det heller, men de har åtminstone i allmänhet ett prestationsfokus (vilket såklart är problematiskt på sitt sätt, det att män alltid förväntas prestera, men även det en annan fråga för ett annat tillfälle).


1 kommentar:

  1. Tack Lisa!
    Bra skrivet! Man kan inte bli annat än konfunderad!

    SvaraRadera