sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

måndag 30 juni 2014

"We have yet to see where the girls can be"

De senaste dagarna har den här reklamfilmen från Always delats flitigt över hela internet:



Det må vara lite amerikanskt cheesy och sentimentalt men poängen är tydlig och viktig. Vilka värderingar och förmågor man låter tjejer veta att de har kommer såklart senare visa sig i andra skeden i livet och sedan påverka vad de kan, vågar och vill ta sig för.

Därför är det som idrottande tjej så fantastiskt att få se sånt här:

BUCHANAN On Air - Ep 3 | Progression of womens BMX & World Cup #3 Papendal a BMX Racing video by Buchanen

Det är helt avsnuttifierat, helt utan ursäkter i form av de utseendefixeringar eller mjuka och gulliga värden som så ofta får rama in tjejers idrottande. Istället är det proffsigt, respektfullt och imponerande. Det pratas om aggressiv och utmanande körning, tekniska förmågor och vinnarskallar, hur snabba och orädda de är. BARA. Inte mellan familjereportage, inzoomningar på svettiga klyftor i slo-mo eller pussar från mer kända pojkvänner.

Som tjej är man så extremt svältfödd på den där typen av idrottsliga förebilder och sportmedia att jag varje gång jag snubblar över något liknande får en klump i bröstet av längtan, oberoende av sport, eftersom det väcker så mycket känslor av att vara kapabel, att kunna, att vilja, att respekteras, att äntligen äntligen kanske FÅ VARA MED, om så bara på ett hörn.

När man börjar fundera på hur den typen av förändringar som den första filmen vill visa skulle påverka en generation av småtjejer, och vad som skulle hända om de fick förebilder som bmx-tjejerna i den andra filmen inser man ganska snart vidden av det här. Vad som skulle hända med idrotten och samhället i stort om de fick lära sig att springa ifrån killarna på skolgymnastiken istället för att springa så långsamt att man inte blir svettig så man inte riskerar att bli mindre snygg. Det är svindlande. Det är så mycket förlorad kapacitet nu.

Nåväl.

Apropå bmx, så var jag förbi svenska cupen i älvsjö i just bmx i helgen. Det var otippat nog en sport med en jättestor andel tjejer ända från fem-sexårsåldern upp till kanske fjorton år. De tävlade i samma klasser som jämnåriga killar och hävdade sig jättebra. Så otroligt mäktigt att se. Jag hoppas innerligt att de alla kommer fortsätta sina karriärer.

2 kommentarer:

  1. Tuffa tjejer kör snabbt! Det är faktiskt jättekul att det är så många tjejer som kör BMX (som är en riktig hård kontaktsport) och i vår klubb (Älvsjö BMX) är alla asduktiga och minst lika snabba som killarna i sina årskullar. Tyvärr har vi inte så många i de övre tonåren men Cassandra kör ifrån många av killarna. Top Notch!!

    SvaraRadera
  2. Ja det var helt grymt, jag blev verkligen förvånad! BMX verkar vara optigaste sporten på alla plan! :)

    SvaraRadera