sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

onsdag 31 juli 2013

Musselloppet

Ibland får jag höra detta argument från människor som inte håller med mig:

"Men elitidrott är ju inte välgörenhet, det är en marknadsfråga, det finns mer pengar inom herridrotten så det är klart de också ska ha mer pengar/utrymme/uppmärksamhet/etc".

Även om jag naturligtvis inte håller med i det så finns det ju en viss logik där som man ändå kan följa. Hur som helst så borde ju det innebära att inom motionsverksamhet, där syftet ju främst är hälsa och välmående och inte karriär och cash, skulle problemet med skev särbehandling inte finnas?

Ack, så fel man kan ha.

Jag fick ett mail av en läsare som tipsade mig om Musselloppet i Lysekil, enligt dem själva "Sveriges vackraste stadslopp". Man kan ju lägga olika saker i betydelsen av "vackert" naturligtvis, men jag tycker nog inte att det här är bländande:

"Anmälningsavgift:
1-10, 200 kr
11-16, 150 kr
17-24, 100 kr"


"Prissummor:
2000 kronor om banrekord slås, tiderna som ska slås är 31,11 resp. 38,27.
Prispengar till de främsta herrarna; 5000, 3000, 2000, 1000 kronor, förutsatt att tiderna är under 34 minuter.
För damerna gäller 2500, 1500, 500 här är tiden 40 minuter."

Som ni ser är det samma anmälningsavgifter för båda könen, men hälften i prispengar. Läsaren hade kommenterat detta på deras FB-sida och fått följande svar från tävlingsledare Ralph Johansson:

"Vad är rättvist? Lite bakgrund; förra året var det ca 60 herrseniorer och ca 20 damseniorer. Är det då rättvist att ha 4 priser i herrklassen och 3 i damklassen? En av femton får pris i herrklassen, medan en av sju får pris i damklassen. För att få prispengar anser jag att det krävs en viss motprestation. För att ha samma summor i de båda klasserna, anser jag att vi då skulle kräva bättre resultat av damerna. Nu kräver vi endast 40 minuter, men har då också valt en lägre summa. Är det bättre att kräva 38 minuter och höja prispengarna, men att kanske ingen klarar att få några pengar alls? Vi skulle kunna dela ut samma summa i båda klasser och inte ha några krav, men vi ger ju inte ut pengar bara för att det är så himla kul. Den ekonomin har vi inte.
Någon exakt millimeterrättvisa vet jag inte hur den skulle se ut. Det här är det upplägg vi valt att göra, sen är det upp till var och en att tycka om det är rätt eller fel."

Intressanta detaljer här: för att damerna skulle få likvärdiga prissummor måste de alltså enligt tävlingsledningen göra "bättre resultat". Lägsta nivå är nu 40 minuter. Det är alltså ca 1 och en halv minut mer än rådande banrekord för damer. Lägsta nivå för herrar är nu 34 minuter. Det är 3 minuter mer än rådande banrekord. Damerna har alltså REDAN NU hälften så stor marginal för att få halva summan i pris. Rimligt vore väl annars (om man nu vill jobba med tidsgränser...) att damernas lägsta nivå, för exakt lika prissumma som herrarna, skulle vara kring 41.30? Nu får de mindre trots mindre marginaler? Hjälp mig här, men jag har svårt att se logiken?


Trots att tjejerna alltså måste springa fortare för mindre prissumma är det inte nog, tycker Ralph Johansson och Stångenäs AIS, utan för att tjejernas prestation skulle anses lika mycket värd som herrarnas skulle de behöva slå banrekord. Då, eventuellt, skulle det kunna räknas som tillräckligt bra som en kille som är 3 minuter långsammare. Tre minuter är som bekant eoner i löpvärlden.

Roligt ändå att det blir så lätt att dra paralleller till arbetslivet där man ju ofta brukar använda argumentet att kvinnor jobbar gratis efter 15.51 om dagarna.

5 kommentarer:

  1. Logiken du har svårt att se har du delvis själv konstruerat genom att lägga väl mycket vikt vid banrekorden som nån sorts måttstock?

    Jag tycker arrangörens inställning till prispengar är mycket märklig. De verkar som man tycker sig betala för absoluta resultat. Hur kan man ha råd att betala mer för 38 minuter än för 40?

    SvaraRadera
  2. Det är ju för att de själva har valt att använda en tidsgräns som måttstock, jag tycker det är en befängd idé från första början.

    Håller med i övrigt, mycket märkligt.

    SvaraRadera
  3. "För att få prispengar anser jag att det krävs en viss motprestation."

    Det tycker jag är en helfestlig kommentar, hamnar man i toppen av ett mil-lopp så borde prestationen vara tillräcklig. Det är få som drar benen efter sig när de tävlar.

    Om arrangören ändå inte gillar tiderna så får de nog ta och betrakta sitt eget arbete i stället för att skylla på de tävlande. Lockar det inte mer än 20 stycken att delta i Sveriges vackraste stadslopp så kan man ju ana att problemet överstiger utsikten. Vem vet, om damklassens prissumma höjdes så kanske tävlingen skulle bli mer attraktiv och locka fler och bättre löpare. Lysekil ligger inte överdrivet avsides, det borde gå att få det att funka om bara arrangörerna gjorde en bättre prestation.

    SvaraRadera
  4. Om nu allt skall vara extremt rättvist bör väl herrar och damer tävla mot samma tider? Arrangörerna kanske borde gjort som så att det gäller för både män och kvinnor att slå 34 min för att få prispengar överhuvudtaget, då har de samma tid att slå och därmed samma förutsättningar. Män och kvinnor kanske skulle ha lika tunga kulor i kulstötning och lika tunga spjut i spjutkastning, men så är det ju inte nu och det är väl fruktansvärt osportsligt!?

    Skämt åsido. Jag förstår arrangörerna. Banrekordet för herrar är en tid (31:11) som ligger i eller nära elitklass. Detsamma kan inte sägas om damernas rekord (38:27), här pratar vi en riktigt duktig motionär men ingen elitlöpare och det är förmodligen detta som inte motsvarar den motprestation som det syftas på från arrangörernas sida. Det är åtminstone så jag tolkar det hela och jag tycker arrangörerna gör precis som de vill. Det är människors eget val om de vill ställa upp i Musselloppet eller inte och arrangörerna kan ju inte beskyllas för att dölja det hela. Prissummorna och dess olikheter står tydligt på framsidan av musselloppets inbjudan!

    Stå på er arrangörer! Varje människa gör sina egna val vare sig de innebär en anmälan till musselloppet eller ej.

    // Bill

    SvaraRadera
  5. Tror inte det spelar någon roll hur man gör för det är alltid någon som tycker man skall göra på något annorlunda sätt.

    Men vi kan väl alla komma fram till att prestationerna skiljer sig åt.
    31.11 för herrarnas är i sammanhanget ett betydligt bättre resultat än 38.27 för kvinnornas
    Det krävs ju inte alls lika mycket för kvinnorna att slå gällande banrekord och dom uppsätta målen för prispengar.
    Så varför skall damerna inte behöva prestera lika mycket som herrarna och ändå få ut samma prispengar ?
    Dessutom är ju deltagarantalet så mycket färre i det kvinnliga startfältet jämfört med männens.

    Så tycker inte arrangörerna gör något misstag att sätta dessa gränser och summor.
    Som sagt spelar nog ingen roll hur man gör för det är alltid någon som inte tycker det är rättvist och tycker det skall vara på annat sätt.

    Fotnot : Herrarnas världrekord : 26.17 , Damernas : 29.31

    SvaraRadera