sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

torsdag 11 juli 2013

Herrar, damer & bollar

Ni tänker kanske att det åtminstone är bättre i Sverige, att här må visserligen inte intresset för damidrott vara lika stort som för herridrott men folk kallas åtminstone inte för fula lesbiska horor när de enda de gör är att utöva sin idrott? Tänk igen:


Kul ändå att killarna engagerar sig i damfotbollen?

Och apropå damfotboll, igår publicerades den här krönikan i Dalademokraten - "Låt Pia Sundhage leda herrlandslaget", i vilken Ivar Andersen tycker att det är dags för henne att få steppa upp nu.

Jag tror att Andersens tanke egentligen är god här, citat som "Om herridrotten inte vill finna sig i att leva i ett århundrade där kompetens värderas högre än biologiskt kön får väl de ansvariga helt enkelt släpa dit den." tyder på en vilja att visa att han värderar en kvinnlig tränares kompetens lika högt som en manlig, men problemet är att hela grundtanken för krönikan i sig är en dubbelmoral. 

Om kompetens värderades högre än biologiskt kön skulle det nämligen inte finnas några som helst skäl för Sundhage att vilja gå över till herrlandslaget, eftersom damfotbollen skulle vara lika prestigefull. Nu är grundantagandet att damfotbollen är något som står under herrfotbollen. Det är något som kan vara kul och bra, men naturligtvis är det herrlandslaget som är toppen av karriären. Det är den "riktiga" eliten, det "riktiga" landslaget. 

Andersen skriver:
"Jag och några likasinnade hade diskuterat en läktaraktion. Vi tänkte oss att vi skulle köpa biljetter på en välexponerad sektion och där veckla ut en banderoll. Det skulle stå någonting i stil med: ”Pia, vi respekterar din önskan att leda damerna till guldet, men därefter kräver vi att du gör samma sak med herrarna.”"

Även här, förmodligen en god tanke. Särskilt om man läser vidare och ser att han velat underteckna banderollen med "feministiska fotbollsfans", men: vi respekterar din önskan att ägna dig åt damfotboll, men kräver att du byter till herrfotboll, underförstått "riktig" fotboll. Slösa inte bort din talang på något så oviktigt som damfotboll, killarna finns här och kan tänka sig att ta emot dig.

Oerhört tröttsamt att gemene man (& kvinna) antas utgå ifrån perspektivet att det bästa som finns är manlig sfär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar