sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

tisdag 14 augusti 2012

NBC's våta drömmar

Å andra sidan, det är ju inte som att de internationella jättarna sköter saken bättre. NBC publicerade, på sin officiella OS-sida, den här fräscha videon på kvinnliga idrottare, komplett med mjukporrigt soundtrack och allt:



Det är intressant tycker jag hur de påstår sig oskyldigt visa "bodies in motion" (titeln på filmen), och försöker gömma sig bakom någon slags hurtfrisk vilja att visa atletiska kvinnors härliga idrottsprestationer. Särskilt eftersom de inte direkt visar en bred bild av olympisk idrott utan enbart, på testosteronstint tonårsgrabbigt vis, har lagt ihop klipp från utvalda grenar (de lättklädda, samt de vars kravprofil gynnar en kroppsbyggnad som i vår kultur anses attraktiv, det är dåligt med tex kulstöterskor eller tyngdlyfterskor....), allt inzoomat på bröst, rumpor, tungor och uppspelat i slow motion.

Återigen, detta var alltså NBC, USAs officiella OS-kanal. Motsvarande hade varit om SVT publicerat detta här hos oss.

Efter mycken uppståndelse har NBC nu tvingats ta bort videon, men är det verkligen för mycket begärt att de stora nationella tv-kanalerna inte ska vara värsta sortens kålsupare redan från start?

2 kommentarer:

  1. FYFAN!

    Snälla skriva om hur kvinnliga idrottare porträtteras i bilder. Kolla på tidningars exponering av kvinnor som segrar, inte alltid är dom vackra. För det mesta fula. Killars bilder exponeras mer värdigt, normalt. En stark ansitksmin. Medans kvinnor blir rent utsagt förlöjliga. Med gapande munnar o allt vad fukt det nu är. Männen mer samlade kvinnorna mer busiga eller förlöjliga. Kolla så ska du få se o analysera!

    SvaraRadera
  2. På tal om något annat så har ju Ironmantävlingen i Kalmar avslutats (kanske fortfarande pågår i skrivande stund) där vi fick en svensk som segrare, Åsa Lundström.

    Jonas Djurback placerades på en 4:e plats men ändå nämndes bara han i Svt's nyhetsinslag om eventet.

    SvaraRadera