sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

tisdag 25 juni 2013

Varför slutar tjejer idrotta?

Läste den här artikeln på Sydsvenskans webb idag: Varför slutar tjejer idrotta?
(Relaterad artikel HÄR)

Intressant text, på många sätt tycker jag den kopplar till mitt inlägg här nedan.
Tex detta:
"Följden av skyddandet och omhändertagandet var att flickor förblev flickor som spelar fotboll och inte utvecklades till att bli fotbollsspelare."

Som jag tog upp tidigare finns det en så tydlig krock mellan de två sakerna att vara "kvinna" och att vara "idrottare", där "kvinna" är det som vår kultur anser eftersträvansvärt. Således uppmuntras inte unga tjejer att omfamna den idrottsliga identiteten på samma sätt som en kille vilket naturligtvis leder till andra idrottsliga resultat. Det är välkänt att elitidrott på hög nivå kräver en 100%-ig insats och med det kommer att se sig själv som en idrottare i första hand. Något som flickor alltså inte ges samma förutsättningar att göra redan från tidig ålder, varken från föräldrar eller ledare.

Jag ska nu göra ett wild shot här, men om vi bortser från att det i kraftgrenar osv naturligtvis finns fysiska förutsättningar som begränsar kvinnor till att inte hoppa lika högt/kasta lika långt/osv så tror jag att det här problemet med att behöva balansera och jonglera två motstridiga identiteter på samma gång är en stor bidragande faktor till att kvinnor ofta presterar "sämre" än sina manliga kollegor. Det säger sig självt att du gör ett sämre jobb som dubbelarbetande.


En annan intressant del ur artikeln tycker jag är detta:
 "Och om engagemanget är lågt bland vuxna för idrottande flickors aktiviteter och om förväntan är låg kring flickornas idrottande kan det leda till ett ljummet intresse att se på, sponsra och engagera sig när några av dem, trots allt, presterar på en nivå som ingen, eller mycket få, trodde var möjlig?"

 Det är en så oerhört sorglig tanke, men visst är det så. En kvinnlig världsstjärna tjänar sämre, får mindre uppmärksamhet och mindre status än en manlig - helt enkelt på grund av att intresset är mindre. Det är ju till och med så långt gånget att en nationell idrottare på herrsidan i allmänhet har det bättre ställt på alla dessa fronter än en internationell på damsidan, trots alltså betydligt bättre resultat från damidrottaren i fråga.

Jag har en teori om det här också, återkommer om den i nästa inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar