sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

måndag 28 maj 2012

Wendes 2-dagars I

Häromdagen twittrade The Inner Ring följande:
": The Flèche Wallonne race is this Wednesday. Men's race winner gets €16,000. Winner of women's Flèche Wallonne gets €1,128."

Trist, förstås. Det är ganska grova skillnader. Här hemma var ju CX-cupen föredömlig med sina likvärdiga prissummor för topp-3 i totalen och sådant värmer förstås. Sverige ska vara ett av de mest jämställda länderna osv osv osv så det är kul när det märks svart på vitt.
Imorse däremot såg jag det här i PM:et för Wendes 2-dagars som går av stapeln första helgen i maj här hemma:


Vinnaren i H elit får alltså 15000 kr förutsatt att det är minst 30 startande, och i D elit 2000 kr förutsatt minst 20 st startande. Frågan är hur det här beslutets har tagits?
Det är inte cupstatus för någon av klasserna, så det kan inte ha varit en avgörande faktor. Det är också nationell elit i båda klasserna, så inte heller det kan ha spelat in.
Herrarnas startavgift är som ni ser något högre, 600 kr, vilket vid 30 startande blir 18000 kr in, dvs 3000 kr över efter prispengarna betalats ut om minimiantalet kommer till start. För damklassen blir motsvarande 500 * 20 = 10000 kr, dvs 8000 som inte går till prispengar. Borde det inte åtminstone vara en procentandel av startavgifterna som är likvärdig, när det gäller hur mycket som ska gå tillbaka till de tävlande i priser och hur mycket som ska täcka andra kostnader?
Ett argument som ibland tas upp är att herrarna cyklar längre sträckor och därmed har hårdare tävlingar vilket borde ge större prissummor (ett argument man kan motsätta sig, men låt oss lämna det till en annan gång), men tittar vi på distanserna under den här helgen så cyklar herrarna sammanlagt 157,7 km och damerna 105 km. Det är alltså ca 5 mil längre som skulle vara värt 13000 kr mer? Det måste vara hemskt jobbiga sista fem mil som de tar sig an?
Frågan är alltså vad som ligger till grund för det här? För det kan väl inte vara så enkelt att de bara värderar damidrott till strax under 15% av herrditons värde? År 2012?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar