tisdag 1 juli 2014

Lite information om killar som gör olika saker, eller: triathlon-SM

Jag blev på mail tipsad om den strålande mediebevakningen från långdistans-SM i triathlon i helgen!

Det hela gick av stapeln i Motala, här kan ni se hur Motala tidning och Corren valde att rapportera om de nykorade svenska mästarna och tävlingarna som ledde fram till det:






Det makes so much sense allting verkligen!

Om man vill få lite mer liv till texten kan man även till artiklarna till exempel få se på killar som simmar:





eller killar som cyklar:




eller killar som kommer på olika placeringar:





eller TJEJER som...... 
.......
.......
......
.......
........
......... hahahaaa nä gud, skojade bara. Det är väl klart att det av tidningarnas sammanlagt 12 bilder inte fanns en enda på damklassen, det hade väl ändå varit bra orimligt? De fick ju faktiskt totalt sett hela 3+4 meningar i texten, det måste väl ändå räcka. Det var ju bara de bästa damerna vi har i det här landet som gjorde upp om den mest prestigefyllda titeln man kan vinna på nationell mark, så det var väl ändå inte så himla noga. De kan väl läsa om killarna istället. Killarna gjorde jättemycket olika jätteintressanta triathlongrejer som var jättespännande!!!!

Suck.

Uppdatering: SM-tvåan Emma tweetar om hur hennes lokaltidning, Dalarnas Tidningar, (vars egenuttalade jobb är att rapportera om lokala idrottare) skrivit om hennes, respektive herrkollegan KJ's, SM-resultat. Läses nedifrån och upp:


22 kommentarer:

  1. Jag måste (pinsamt värre) erkänna att jag nog ofta inte tänker på hur skevt det är i media mellan killar och tjejer men när du ringar in det sådär blir det ju mer än uppenbart. Nu skäms jag nästan lite men journalistkåren borde fasiken skämmas ännu mer.

    Är kvinnliga journalister lika dåliga på detta? Har du någon uppfattning om det? Eller är det mest killar som är sportjournalister?

    SvaraRadera
  2. Jag tror att de flesta inte tänker på det faktiskt, eftersom man är så van. Om det däremot plötsligt en vacker dag skulle vara tvärtom skulle det nog bli väldigt starka reaktioner på varför det inte skrevs något om männen. Även när det är 50/50 så upplevs det ofta som en övervägande del kvinnor nu, just pga så ovant.

    Däremot har du ju helt rätt i att journalistkåren borde skämmas, det är trots allt deras jobb och de borde vara proffsigare än så. Jag vet faktiskt inte om skillnaden är stor mellan manliga och kvinnliga journalister, möjligt är ju att kvinnliga är mer medvetna om frågan och därför kanske lite bättre på det (dock bara spekulationer) men min upplevelse är att det i princip alltid är en övervägande majoritet manliga journalister på sportsidan. Tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessvärre tror jag många kvinnor/kvinnliga journalister inte ens TÄNKER på det eftersom de är så vana vid mansdominansen. Och tänker de på det så vågar de inte allt ta upp det av rädslan att stämplas som "gnällfittor" :( Alltså finns det bara en sak att göra - fortsätta kämpa.

      Radera
  3. Det känns som att denna debatt startat ganska hastigt, utan bakgrundskoll och med en väldigt tydlig vinkling. Jag vill därför dela med mig av ett annat sätt att se på det hela för att få en lite mer nyanserad bild och inte hänga ut någon specifik..

    1. KJ har bott i Motala i sex år, och lade sin triathlongrund på Motala Triathlongymnasium. Hans tränare är från Motala. Fredrik Carlén är från Linköping och bor där än idag. Ingen på dampallen hade anknytning till Motala eller Östergötland.

    2. KJ bor i Hedemora (Dalarna) sedan 2007. Ingen på dampallen bor i Dalarna eller tävlar för en Dala-klubb.

    3. I DT:s artikel var inte fokus på vinsten, utan på sjukdomsbakgrund och hälsotillstånd.

    Om vi plockar bort lokalkopplingen och jämför exempelvis de som kom tvåa, dvs. George Bjälkemo och Emma Graaf. Hur stor är skillnaden i textmängd och antal bilder då?

    /Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Oavsett vem som gått i skola på orten är det risigt att inte rapportera likvärdigt om likvärdiga prestationer när det är ett så stort arrangemang som ett mästerskap

      2. Emma är från Ludvika.

      3. Det spelar ingen roll, det är ändå ett rimligt krav att de skall rapportera jämställt.

      Att DT är rent ut sagt pinsamma när det kommer till jämställdheten i sportrapporteringen är ju ingen hemlighet, och det bidrar naturligtvis också till kritiken. Om det här varit ett unikum i en i övrigt jämställd och rättvis sportbevakning hade det naturligtvis inte varit skäl att höja på ögonbrynen. Nu är den bara ännu ett exempel på de enorma brister som finns på redaktionerna.

      Radera
  4. Bara killar som simmar? Skulle tro att det finns en och annan dam med på de bilderna också...

    SvaraRadera
  5. Hur kan du vinkla det till att det bara är killar på de tre översta simbilderna? Dam och herr har samma färg på badmössorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ser du damer som simmar? nej.
      ser du herrar som simmar? ja.

      däremellan finns ett antal simmare vi ej kan könsbestämma

      Radera
    2. Skämtar du? Hur kan du könsbestämma någon på de tre första bilderna ovan? Men ja, chansen är stor att det är mer killar med på den typen av bilder när det är 10ggr mer killar som startar loppet. Jämställdhet är bra men känns som du sitter och letar efter saker att bli kränkt av.

      Radera
    3. Men suck, jag säger att det inte finns bilder på damerna, vilket det heller inte gör. Att det kan finnas en tjej som inte syns i vattnet på någon bild gör ju ingen skillnad på den saken. Isf skulle man ju kunna lägga upp en satellitbild på jordklotet och ba "fullständig minoritetsrepresebtation! Det är bara för långt bort för att synas!!!!!!"

      Radera
    4. Suck själv, du skriver ju för helvete ovanför bilderna att de är på killar som simmar… Vad har bilderna för relevans för det du försöker skriva om? Det är ju ingen på tidningen som tagit bilderna för att de är på ett visst kön. Det är helt enkelt bara bilder på människor som simmar och inget annat. Patetiskt..

      Radera
    5. Om du tycker det är jobbigt behöver du inte läsa

      Radera
    6. Konstruktivt svar.. Ungefär samma som att säga att du kan sluta läsa dagstidningarna istället för att skriva om dem på din blogg om du tycker deras rapportering är jobbig.

      Radera
    7. Tjejerna hade lila badmössor, inte gröna.

      Radera
    8. Nej inte AG-damerna. Seniordam hade lila.

      Radera
  6. Jag ser varken något hastigt eller oinformerat bakom den här debatten. Därför vill jag också vara med och "nyansera bilden". Självklart vill man alltid läsa om de idrottsmän och -kvinnor man, av en eller annan anledning, har ett särskilt intresse i. Men den partiskheten får vi rimligen lämna därhän om detta ska diskuteras i ett vidare perspektiv.

    Det Lisa skriver om här är inte något lösryckt enstaka tillfälle. Varför inte själva ta fram färgpennorna och bilda er en egen uppfattning om hur det generellt ser ut? Vi kan vara ense eller oense om hur "stark" kopplingen till Dalarna är i just det här fallet. Men innan ni rusar till sportjournalisternas försvar, titta på hur det ser ut överlag. Visst kan man i enstaka fall förklara varför den ena eller andra idrottaren får stort utrymme. Men om det inte finns en ojämlikhet m a p kön, borde detta jämna ut sig över antal artiklar och tid. Det är så statistiskt medelvärde fungerar. Kan ni verkligen säga att ni får ett jämlikt resultat då? Eller vill ni försvara att mäns idrottsprestationer är mer rapportervärda än kvinnors?

    Varför sila mygg och svälja kameler?

    SvaraRadera
  7. Ja, Dt skriver ju bara om män. syns tydligt ovan, eftersom alla dom artiklarna typ är från de senaste två dagarna.

    SvaraRadera
  8. Hänvisar till Malins kommentar ovan som förklarar det hela på ett bra och pedagogiskt sätt.

    SvaraRadera
  9. Tyvärr är det så verkligheten ser ut inom idrotten får kvinnor mindre utrymme i media så är det inom alla sporter. Går man däremot in och läser om mode eller går in i en klädbutik så är det tvärtom mycket mindre utrymme för herrarna. De lokala tidningarna vill skriva om de idrottare som kommer från närområdet eller har en annan koppling för det är vad läsaren vill. Att de skrivit så mkt om KJ är dessutom för att följa upp de artiklar de tidigare under veckan skrev. Kvinnor köper med kläder män är mer intresserade av idrott och då manligt idrott i synnerhet dvs marknaden styr utbudet.....// Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har helt rätt i att det ser ut så i alla sporter, det är just det som är poängen och anledningen till att det måste förändras.

      I modevärlden är det mer komplext eftersom kvinnor oftare förekommer på tex bild och oftare har större möjligheter att konsumera. De som sitter på makten och pengarna är dock oftare män, så även där finns det en obalans. Hela samhället har ju en patriarkal struktur som tar sig massa olika uttryck beroende på sammanhang, men det fina är att feminismen kan hjälpa oss ur dem alla.

      Att marknaden styr utbudet är tyvärr ett lite haltande argument. För att man ens ska kunna använda det argumentet måste ju alla ges samma möjligheter, annars är det ju bara spekulationer och vaga antaganden. Jag har skrivit mer om det i bland annat senaste numret av Bicycling som finns att köpa nu, läs gärna det.

      Radera
  10. Jag tänker att det är klart att det skrivs om kvinnliga idrottare också och de får egna reportage emellanåt. Men något som jag ofta har tänkt på är just när det har avgjorts en tävling med dam- och herrklass på samma gång, då är det oftast herrsegraren som det fokuseras på och så nämns damsegrarinnan i en bisats typ. Kanske beror på att herrsegraren alltid kommer i mål först, men är det dam- och herrklass så är det. Men det är lite den tendensen på till exempel triathlontävlingar, stora löparlopp och Vasaloppet.

    SvaraRadera